wpb3c8be00_0f.jpg
wpcf576dde.png
wp5f0677ee.png
Rinconero
wp80988e5b.png

© Rinconero 2008 - 2016

wp41f07bc3.pngwpc7e29119.png

Geschiedenis van Rincon

 

De eerste bewoners van Bonaire waren vermoedelijk de Caiquetio indianen, die hun stempel op het eiland hebben achtergelaten door middel van hun verschillende indianen tekeningen. In verschillende grotten op het eiland zijn deze indianen beschilderingen tot heden te vinden.

Deze indianen werden een tijdje na de komst van Amerigo Vespucci in 1499 gevangen genomen door de Spanjaarden en verscheept naar het eiland dat we nu kennen als Dominicaanse Republiek, om daar in de kopermijnen te gaan werken.

 

 

De Spanjaarden zelf kwamen daarna terug naar Bonaire en richtten toen de eerste nederzetting op Bonaire: Rincon. Deze specifieke locatie werd gekozen omdat het zich in een dal bevond en zo uit het oog van voorbijgaande schepen en buiten het bereik van hun kanonnen bleef.

Zout werd gewonnen maar ook de divi divi werden geëxploiteerd.

 

In 1636 veroverden de Nederlanders Bonaire. De Nederlanders exploiteerden Bonaire voornamelijk voor z’n zout en brasilhout, waarmee rode verf gemaakt werd.

Toen het duidelijk werd dat er meer arbeidskracht nodig was, werden slaven uit Afrika geïmporteerd, die zich vervolgens in Rincon moesten vestigen.

De slaven werkten op plantages in de omgeving of op zoutpannen aan de andere kant van het eiland. Omdat het wandelen van Rincon naar de zoutpannen ongeveer 10 uur in beslag nam, werden kleine slavenhutjes naast de zoutpannen voor de slaven gebouwd. Enkele van deze slavenhutjes staan er nog steeds. De slaven werkten op de zoutpannen en verbleven in deze hutjes gedurende de week, in het weekend mochten ze terug naar hun woningen in Rincon.

 

Na de afschaffing van de slavernij zijn de slaven permanent in hun woningen in Rincon gaan wonen, ze behielden hun cultuur en tot heden zijn velen van de huidige bewoners van Rincon afstamelingen van deze slaven.

Grotten van Boca Onima waar verschillende indianentekeningen van de Caiquetio indianen zijn gevonden. Klik hier voor meer foto's van Boca Onima.

wp6f793447_0f.jpg
Slavenhutjes
wp21044f20_0f.jpg
wpc7421c20_0f.jpg